gletul de var si gletul de ipsos

Cel mai bun glet la cea mai mare eficienta

Glet de var sau de ipsos ?

Ti-ai cumparat locuinta mult visata si doresti sa o renovezi? Ai construit casa visurilor tale si ai ajuns la etapa finisajelor pentru interior? Ai un plan in acest an de renovare sau finisare a peretilor interiori ai casei tale? In acest caz ar fi foarte bine sa te gandesti la ce finisaj al peretilor iti doresti, dar mai ales ce materiale pentru finisaje sa folosesti. Poti alege intre tencuiala si apoi tinci, tencuiala cu finisaj de glet, rigips sau tapet, finisare cu lemn sau caramida aparenta si multe alte variante.

Gletul pe baza de var si gletul pe baza de ipsos

In acest articol ma voi referi doar la finisajele la care se folosesc gleturi pentru interior. Gletul pentru finisaj este un material de constructii extrem de important cand vine vorba de aspectul final al unei camere.  Gleturile pentru finisaj sunt materiale de constructii care se folosesc in special la obtinerea unor pereti drepti. Gleturile se utilizeaza atat la finisarea peretilor noi, cat si in cadrul lucrarilor de renovare. Gletul de finisaj se aplica pe un perete tencuit si/sau nivelat cu glet de incarcare, apoi cu glet de finisare. Sau poate fi folosit acelasi glet si pentru incarcare si pentru finisare.

Tipuri de gleturi: glet de var sau de ipsos, glet de ciment, glet pasta

Pe piata exista diverse tipuri de gleturi pentru finisare: gleturile pe baza de ipsos, gleturile pe baza de var, gleturile pe baza de ciment si gleturile sintetice, care au proprietati diferite.

glet de var glet de ipsos

Gletul de var

Gletul de var cu prelucrare manuala sau mecanizata are permeabilitate ridicata la vapori si ajuta la reglarea umiditatii interioare. Este usor de lucrat cu acest tip de glet si usor de slefuit. Acesta se poate utiliza si ca glet de incarcare, cat si ca glet de finisare. Se aplica pe tencuieli de var/ciment, tinci de var, atât pe tencuieli noi, cât si pe tencuieli mai vechi pe baza de var. 

Gletul de ipsos

Gletul de ipsos este foarte bun pentru egalizarea suprafetelor si obtinerea de suprafete netede pe pereti si tavane, in locuri uscate fara umiditate ridicata permanenta si fara condens de lunga durata. Se poate aplica pe suprafete de beton, tencuieli de ipsos, ciment, var-ciment, tinci pe baza de ciment, gleturi de incarcare pe baza de ipsos sau gleturi de ciment, etc. Recomandat atat la lucrarile noi cat si la lucrarile de renovari si reparatii ale finisajelor interioare. 

Gletul pe baza de ciment se poate utiliza in interiorul si in exteriorul unei locuinte, deoarece se comporta foarte bine in conditii de umiditate ridicata. Spre deosebire de alte tipuri de gleturi, cel pe baza de ciment nu are nevoie de slefuire dupa aplicare.

Avantajele si dezavantajele gleturilor, mai ales a gletului de var si a gletului de ipsos

Revenind la intrebarea esentiala, care tip de glet este mai bun, as putea spune ca aceasta alegere depinde foarte mult de camera pe care dorim sa o finisam. Pentru camerele cu umiditate ridicata as recomanda gletul de var datorita absortiei ridicate de vapori de apa. Si aici ma refer la bucatarii, bai, pivnite, camere tehnice. O alta caracteristica importanta a gletului de var este faptul ca impiedica formarea mucegaiurilor si a altor ciuperci pe pereti. Daca este zugravit cu o vopsea minerala sau o vopsea pe baza de var, proprietatile impotriva umezelii si antimucegai ale gletului de var sunt puse in valoare la maxim.

Pentru camerele cu temperatura constanta si pentru obtinerea unui finisaj deosebit as recomanda gleturile pe baza de ipsos. Gletul de ipsos are o rezistenta mecanica buna si se poate obtine un finisaj foarte neted prin slefuire. Acest glet nu este recomandat in spatii cu umiditate ridicata deoarece pot aparea mucegaiuri, daca nu sunt aerisite corespunzator. Daca am ales acest tip de finisaj trebuie sa fim atenti si la alegerea vopselei pentru zugravit. Deoarece unele vopsele lavabile nu fac casa buna cu gletul de ipsos, in special vopselele lavabile pe baza de var.

Daca ne dorim si ne place o casa sanatoasa si fara mucegai as alege gletul de var, iar daca alegerea noastra este pentru pereti foarte netezi, as recomanda gleturile de ipsos.

Daca ti-a placut acest articol te rog sa il distribui si prietenilor tai. Iti multumesc si sper ca si prietenii tai iti vor multumi!

2 thoughts on “Cel mai bun glet la cea mai mare eficienta”

    1. Îți mulțumesc pentru apreciere! Mă bucur pentru că ai găsit cea mai potrivită soluție pentru baie și bucătărie. De aceea am recomandat și eu gletul de var pentru aceste spații de locuit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *