gletul de var si gletul de ipsos

Cel mai bun glet la cea mai mare eficienta

Glet de var sau ipsos ?

Ti-ai cumparat locuinta mult visata si doresti sa o renovezi? Ai construit casa visurilor tale si ai ajuns la etapa finisajelor pentru interior? Ai un plan in acest an de renovare sau finisare a peretilor interiori ai casei tale? In acest caz ar fi foarte bine sa te gandesti la ce finisaj al peretilor iti doresti, dar mai ales ce materiale pentru finisaje sa folosesti. Poti alege intre tencuiala si apoi tinci, tencuiala cu finisaj de glet, rigips sau tapet, finisare cu lemn sau caramida aparenta si multe alte variante.

Atunci când vine vorba de finisajele interioare, gletul pentru finisaj este un material de construcții esențial pentru a obține un aspect final perfect. Gleturile pentru finisaj sunt folosite în special pentru a obține pereți drepți și netezi. Acestea sunt foarte importante pentru o amenajare interioară reușită. Acestea pot fi utilizate atât la finisarea pereților noi, cât și în cadrul lucrărilor de renovare.
În procesul de finisare a pereților, gletul de finisaj este aplicat pe un perete care a fost deja tencuit și nivelat cu glet de încărcare sau chiar cu același glet utilizat pentru finisare. Gletul de finisaj are o textură mai fină și este mai ușor de aplicat decât gletul de încărcare. Astfel că se poate crea un strat subțire și uniform pe suprafața peretelui. În funcție de dorință și necesitate, pot fi aplicate două sau trei straturi de glet de finisaj pentru a obține un perete perfect și uniform.

Glet de var sau de ipsos

Gletul pe baza de var si gletul pe baza de ipsos

In acest articol ma voi referi doar la finisajele la care se folosesc gleturi pentru interior. Gletul pentru finisaj este un material de constructii extrem de important cand vine vorba de aspectul final al unei camere.  Gleturile pentru finisaj sunt materiale de constructii care se folosesc in special la obtinerea unor pereti drepti. Gleturile se utilizeaza atat la finisarea peretilor noi, cat si in cadrul lucrarilor de renovare. Gletul de finisaj se aplica pe un perete tencuit si/sau nivelat cu glet de incarcare, apoi cu glet de finisare. Sau poate fi folosit acelasi glet si pentru incarcare si pentru finisare.

Tipuri de gleturi: glet de var sau de ipsos, glet de ciment, glet pastă

Pe piata exista diverse tipuri de gleturi pentru finisare: gleturile pe baza de ipsos, gleturile pe baza de var, gleturile pe baza de ciment si gleturile sintetice, care au proprietati diferite. Gleturile pe bază de ipsos sunt unele dintre cele mai populare tipuri de gleturi de finisaj. Acestea sunt produse dintr-un amestec cu ipsos, ceea ce le face să fie foarte ușor de aplicat și de șlefuit. Gleturile pe baza de ipsos sunt potrivite pentru finisarea pereților și tavanelor. Sunt potrivite și pentru a fi utilizate în zonele uscate, cum ar fi living-uri, dormitoare și birouri.

Gletul pe bază de ipsos

Gleturile pe bază de ipsos sunt unele dintre cele mai populare tipuri de gleturi de finisaj. Acestea sunt produse dintr-un amestec cu ipsos, ceea ce le face să fie foarte ușor de aplicat și de șlefuit. Gleturile pe baza de ipsos sunt potrivite pentru finisarea pereților și tavanelor. De asemenea sunt potrivite pentru a fi utilizate în zonele uscate, cum ar fi living-uri, dormitoare și birouri.

Gletul pe bază de var

Gleturile pe bază de var sunt un alt tip comun de glet de finisaj. Acestea sunt produse dintr-un amestec cu var și sunt mai potrivite pentru utilizare în zonele mai umede, cum ar fi băi și bucătarii. Gleturile pe bază de var sunt mai puțin sensibile la umiditate decât cele pe baza de ipsos. Acesta asigură o mai bună rezistență în timp și o finisare mai uniformă a pereților.

Gletul pe bază de ciment

Gleturile pe bază de ciment sunt utilizate în special în zonele cu trafic intens. Cum ar fi holurile și vestibulele, datorită durabilității lor ridicate. Acestea sunt produse dintr-un amestec cu ciment alb, ceea ce le face să fie mai greu de aplicat și de șlefuit decât cele pe bază de ipsos sau var. Cu toate acestea, gleturile pe bază de ciment sunt foarte rezistente la zgârieturi și lovituri. Această caracteristică ce le face ideale pentru zonele cu trafic intens.

Gletul pastă

Gleturile sintetice sunt un tip relativ nou de glet de finisaj. Acestea sunt produse dintr-un amestec de rășini sintetice și apă și au proprietăți unice. Cum ar fi o uscare rapidă și o mai bună rezistență la apă decât cele de ipsos sau var. Gleturile sintetice sunt ideale pentru utilizare în zonele mai umede, cum ar fi băi și bucătarii. Dar și pentru pereții exteriori, datorita rezistentei lor ridicate la intemperii.

În concluzie, există o varietate de gleturi pentru finisare disponibile pe piață, fiecare având proprietăți și caracteristici unice. Alegerea tipului potrivit de glet de finisaj depinde de necesitățile specifice ale proiectului și de zona de folosire. Indiferent de tipul de glet de finisaj ales, este important să se respecte instrucțiunile de aplicare pentru a obține o finisare uniformă a pereților.

Glet de var sau de ipsos

Gletul de var

Gletul de var cu prelucrare manuala sau mecanizata are permeabilitate ridicata la vapori si ajuta la reglarea umiditatii interioare. Este usor de lucrat cu acest tip de glet si usor de slefuit. Acesta se poate utiliza si ca glet de incarcare, cat si ca glet de finisare. Se aplica pe tencuieli de var/ciment, tinci de var, atât pe tencuieli noi, cât si pe tencuieli mai vechi pe baza de var. Gletul de var reprezintă unul dintre cele mai utilizate tipuri de glet pentru finisarea pereților interiori. Acesta poate fi prelucrat atât manual, cât și mecanizat, oferind o permeabilitate ridicată la vapori și ajutând la reglarea umidității interioare.

Unul dintre avantajele importante ale gletului de var este faptul că este ușor de lucrat. Astfel încât chiar și cei care nu au experiență în astfel de activități pot realiza finisaje de calitate pentru pereții casei lor. Mai mult decât atât, datorita texturii sale fine, gletul de var se poate șlefui foarte ușor, oferind astfel un aspect uniform și plăcut.

Gletul de var se poate utiliza atât ca glet de încărcare, pentru nivelarea pereților interiori, cât și ca glet de finisare. Se obțin astfel suprafețe perfect netede si drepte. De asemenea, acesta poate fi aplicat pe o varietate de suporturi, inclusiv tencuieli de var/ciment, tinci de var, precum și pe tencuieli vechi pe baza de var.

Deoarece gletul de var are proprietăți de reglare a umidității interioare, acesta este recomandat în special pentru pereții interiori din camerele cu umezeală ridicată, precum băi sau bucătarii. De asemenea, datorită permeabilității sale la vapori, acest tip de glet ajută la prevenirea apariției mucegaiului sau a altor probleme de umiditate la interior.

Gletul de ipsos

Gletul de ipsos este foarte bun pentru egalizarea suprafetelor si obtinerea de suprafete netede pe pereti si tavane. Este foarte bun in locuri uscate fara umiditate ridicata permanenta si fara condens de lunga durata. Se poate aplica pe suprafete de beton, tencuieli de ipsos, ciment, var-ciment, tinci pe baza de ciment, gleturi de incarcare pe baza de ipsos sau gleturi de ciment, etc. Recomandat atat la lucrarile noi cat si la lucrarile de renovari si reparatii ale finisajelor interioare. 

Gletul pe baza de ciment se poate utiliza in interiorul si in exteriorul unei locuinte, deoarece se comporta foarte bine in conditii de umiditate ridicata. 

Avantajele si dezavantajele gleturilor, mai ales a gletului de var si a gletului de ipsos

Revenind la intrebarea esentiala, care tip de glet este mai bun, as putea spune ca aceasta alegere depinde foarte mult de camera pe care dorim sa o finisam. Glet de var sau de ipsos? Pentru camerele cu umiditate ridicata as recomanda gletul de var datorita absortiei ridicate de vapori de apa. Si aici ma refer la bucatarii, bai, pivnite, camere tehnice. O alta caracteristica importanta a gletului de var este faptul ca impiedica formarea mucegaiurilor si a altor ciuperci pe pereti. Daca este zugravit cu o vopsea minerala sau o vopsea pe baza de var, proprietatile impotriva umezelii si antimucegai ale gletului de var sunt puse in valoare la maxim.

Pentru camerele cu temperatura constanta si pentru obtinerea unui finisaj deosebit as recomanda gleturile pe baza de ipsos. Gletul de ipsos are o rezistenta mecanica buna si se poate obtine un finisaj foarte neted prin slefuire. Acest glet nu este recomandat in spatii cu umiditate ridicata deoarece pot aparea mucegaiuri, daca nu sunt aerisite corespunzator. Daca am ales acest tip de finisaj trebuie sa fim atenti si la alegerea vopselei pentru zugravit. Deoarece unele vopsele lavabile nu fac casa buna cu gletul de ipsos, in special vopselele lavabile pe baza de var.

Daca ne dorim si ne place o casa sanatoasa si fara mucegai as alege gletul de var, iar daca alegerea noastra este pentru pereti foarte netezi, as recomanda gleturile de ipsos.

Daca ti-a placut acest articol te rog sa il distribui si prietenilor tai. Iti multumesc si sper ca si prietenii tai iti vor multumi!

3 thoughts on “Cel mai bun glet la cea mai mare eficienta”

    1. Îți mulțumesc pentru apreciere! Mă bucur pentru că ai găsit cea mai potrivită soluție pentru baie și bucătărie. De aceea am recomandat și eu gletul de var pentru aceste spații de locuit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *