fbpx

Vata minerala de sticla sau bazaltica

Vata minerala de sticla sau bazaltica este pentru izolarea termică și fonică a clădirilor este esențială pentru confortul locuitorilor și pentru reducerea consumului de energie. Vata minerală este una dintre cele mai populare opțiuni pentru izolație. Oferă o serie de avantaje, inclusiv ignifugate, durabilitate și performanțe ridicate.

Există două tipuri principale de vata minerală: vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltica. Ambele materiale au proprietăți similare. Dar există și câteva diferențe importante care pot influența alegerea ta.

Vata minerala de sticla sau bazaltica - vată minerală de sticlă

Vata minerală de sticlă este fabricată din sticlă topită, care este supusă unui proces de filare pentru a produce fibre subțiri. Aceste fibre sunt apoi amestecate cu un liant și presate în plăci sau rulouri.

Vata minerală de sticlă are o serie de avantaje, inclusiv:

 • Coeficient de transfer termic scăzut: vata minerală de sticlă are un coeficient de transfer termic (λ) de aproximativ 0,035 W/mK, ceea ce înseamnă că este un material eficient pentru izolarea termică.
 • Greutate redusă: vata minerală de sticlă este mai ușoară decât vata minerală bazaltica, ceea ce o face mai ușor de manipulat și de instalat.
 • Preț accesibil: vata minerală de sticlă este, în general, mai accesibilă decât vata minerală bazaltica.

Cu toate acestea, vata minerală de sticlă are și câteva dezavantaje, inclusiv:

 • Poate fi iritantă pentru piele și căile respiratorii: în timpul manipulării, fibrele de sticlă pot fi inhalate sau pot intra în contact cu pielea, provocând iritații.
 • Nu este la fel de rezistentă la foc ca vata minerală bazaltica: vata minerală de sticlă are o rezistență la foc de clasa A2. Ceea ce înseamnă că poate suporta temperaturi de până la 600 de grade Celsius.

Vata minerală bazaltică

Vata minerală bazaltica este fabricată din roci vulcanice, care sunt topite și filate pentru a produce fibre subțiri. Aceste fibre sunt apoi amestecate cu un liant și presate în plăci sau rulouri.

Vata minerală bazaltica are o serie de avantaje, inclusiv:

 • Rezistență ridicată la foc: vata minerală bazaltica are o rezistență la foc de clasă A1, ceea ce înseamnă că poate suporta temperaturi de până la 1000 de grade Celsius.
 • Rezistență la umiditate: vata minerală bazaltica este rezistentă la umiditate, ceea ce o face o alegere bună pentru izolarea în medii umede.
 • Durabilitate: vata minerală bazaltica este un material durabil care poate rezista la ani de utilizare.

Cu toate acestea, vata minerală bazaltica are și câteva dezavantaje, inclusiv:

 • Greutate mai mare: vata minerală bazaltica este mai grea decât vata minerală de sticlă, ceea ce o face mai dificil de manipulat și de instalat.
 • Preț mai ridicat: vata minerală bazaltica este, în general, mai scumpă decât vata minerală de sticlă.

Alegerea tipului potrivit de vata minerala de sticla sau bazaltica depinde de o serie de factori, inclusiv:

 • Specificul proiectului: dacă vrei să izolezi o clădire existentă sau să construiești una nouă, dacă izolația va fi expusă la umiditate sau la foc, etc.
 • Bugetul: vata minerală de sticlă este mai accesibilă decât vata minerală bazaltica.
 • Preferințele personale: dacă ești sensibil la iritarea pielii sau a căilor respiratorii, vata minerală de sticlă poate fi o alegere mai bună.

Vată minerală de sticlă Isover de 10 cm

Preț 110 Lei / sul sau 13 lei /mp cu TVA inclus

Vata minerala de sticla sau bazaltica

Vata minerală de sticlă este recomandată pentru toate tipurile de izolații termice. Mai ales cele supuse unor sarcini mecanice reduse, cum ar fi izolarea mansardelor. În acest caz, vata minerală de sticlă poate fi aplicată între și sub căpriori, pentru a asigura o izolare eficientă și confortabilă.

Izolarea mansardei cu vată minerală de sticlă oferă o serie de beneficii, inclusiv:

 • Reducerea consumului de energie: vata minerală de sticlă ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul locuinței. Ceea ce poate duce la reducerea consumului de energie pentru încălzire și răcire.
 • Creșterea confortului: vata minerală de sticlă reduce zgomotul exterior, oferind un mediu mai liniștit și mai plăcut.
 • Protecție împotriva incendiilor: vata minerală de sticlă este un material ignifug. Poate ajuta la protejarea locuinței împotriva incendiilor.

Dacă ești în căutarea unei soluții eficiente și accesibile pentru izolarea mansardei, vata minerală de sticlă este o opțiune excelentă.

Vată minerală caserată (cu folie de aluminiu) Termofix

Preț 190 Lei / sul și 22,62 lei/mp cu TVA inclus

Vata minerală de sticlă caserată Termofix este un material eficient pentru izolarea termică și fonică a construcțiilor. Este recomandată în special pentru aplicații cu solicitare mecanică redusă, cum ar fi:

 • Izolarea mansardelor, sub capriorii de sarpantă
 • Izolarea planșeelor podurilor circulabile sau necirculabile

Caserarea cu folie de aluminiu a saltelei face ca aceasta să fie o soluție completă pentru izolarea termică și fonică, fără a fi nevoie de utilizarea unei folii de bariera de vapori. Acest lucru reduce costurile și timpul de lucru.

Materialul de fabricatie al vatei minerale de sticlă caserate Termofix este incombustibil, ceea ce oferă un grad ridicat de siguranță în caz de incendiu.

Salteaua are o lucrabilitate bună, putând fi tăiată cu ușurință și adaptată nevoilor construcției.

Avantajele vatei minerale de sticlă caserate Termofix:

 • Izolare termică și fonica foarte bună
 • Rezistență scăzută la trecerea vaporilor de apă
 • Durată lungă de viață.

Vată minerală bazaltică Cottage

Preț 135 Lei / pachet și 62,5 lei/mp cu TVA inclus

Vata minerala de sticla sau bazaltica

Vata minerală bazaltica este un material eficient pentru izolarea termică și fonică a pereților exteriori ai cladirilor și spatiilor rezidentiale. Este produsă prin topirea bazaltului la temperaturi inalte și transformarea în fibre. Materialul este incombustibil și oferă un grad ridicat de siguranță în cazul incendiilor, rezistând până la 750°C.

Caracteristici:

 • Izolare termică și fonica excelentă: vata minerală bazaltica are un coeficient de transfer termic scăzut, ceea ce înseamnă că este un material eficient pentru izolarea termică. De asemenea, vata minerală bazaltica are o capacitate ridicată de izolare fonică, ceea ce poate ajuta la reducerea zgomotului exterior.
 • Rezistență la foc: vata minerală bazaltica este un material incombustibil, ceea ce înseamnă că nu arde și nu produce fum sau gaze toxice în caz de incendiu.
 • Durata de viață lungă: vata minerală bazaltica este un material durabil care poate rezista la ani de utilizare.

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi această pagină! Sunt sigur că ați găsit informații interesante. Pentru a-i ajuta pe prietenii voștri cu aceste sfaturi utile, puteți să le distribuiți această pagină.